Proszę czekać,
trwa ładowanie danych.

Diet map

(9)
25.08.2016
dodaj własny przepis
60 minut
8 osób
łatwy
Wartości odżywcze
256 kcal / 1 porcję (82 g)
na 100g potrawy % - dzienne zapotrzebowanie
  • Kaloryczność
    313.27 kcal
    15.66%
  • Białko
    6.14 g
    12.28%
  • Węglowod.
    32.19 g
    11.92%
  • Tłuszcze
    19.13 g
    27.33%
  • Błonnik
    3.62 g
    14.48%
  • GDA
    15.66 %
widok prosty drukuj pobierz
Składniki
  • Quinoa - komosa ryżowa - 50g (¼ szklanki)
  • Migdały, tarte - 90g
  • Cukier puder - 120g (24 łyżeczek)
  • Quinoa - komosa ryżowa - 25g (¼ szklanki)
  • Proszek do pieczenia - 4g (łyżeczka)
  • Borówki amerykańskie - 140g (szklanka)
  • Maliny - 60g (½ szklanki)
  • Białko jaja kurzego - 75g (3 sztuki)
  • Masło ekstra - 90g (18 łyżeczek)

Sposób przyrządzenia

KROK 1: Żółtka oddziel od białek. Białka jajek ubij na sztywną pianę. Wsyp do młynka do kawy komosę ryżową i zmiel na mąkę.

KROK 2: Mąkę z quinoa, mielone migdały, cukier puder, proszek do pieczenia i roztopione masło wymieszaj. Następnie dodaj ubite białka i wymieszaj. Dodaj borówki amerykańskie i maliny. Następnie dodaj podprażone ziarna komosy ryżowej. Delikatnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj ubite białka. Delikatnie wmieszaj je w masę. Przełóż do wysmarowanej tłuszczem formy (najlepiej okrągłej), wyłożonej papierem do pieczenia.

KROK 3: Udekoruj ciasto resztą borówek i kilkoma malinami lekko wciskając je w strukturę ciasta. Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C. na około 40 minut. Ciasto można posypać niewielką ilością cukru pudru.

Smacznego!

Zobacz także
Salsa pomidorowa
(41)
Salsa pomidorowa
10 minut
1-2 osoby
więcej
Sałatka Caprese
(20)
Sałatka Caprese
10 minut
1 osoba
więcej